Vyjádření Plaváčku

5.8.2024 Vyjádření k výjezdu záchranné zdravotnické služby na kurzy Plaváčku

Na sociálních sítích a nyní už i v médiích koluje informace, že na kurzy Plaváčku v uplynulých dvou letech musela 2x zasahovat sanitka  “zachraňovat tonoucí děti z důvodu kontroverzních praktik Plaváčku.”

S dezinformacemi se bojuje opravdu těžko a na sociálních sítích se nechceme obhajovat, to je marný boj. Váhali jsme s vyjádřením k této záležitosti z důvodu ochrany našich klientů. Ano, 2x jsme v uplynulých letech volali ZZS. 

Maminka dotčeného děťátka se rozhodla zveřejnit svůj příběh a my jsme rádi, že tak můžeme našim klientům, partnerům a příznivcům uvést vše na pravou míru:

“Jsem lékařka a maminka dvou dětí – pětileté dcerky a skoro tříletého syna. Vzhledem k tomu, co se nyní strhlo na sociálních sítích, mám potřebu sdílet svůj příběh, neboť my jsme ti, pro které jela v dubnu roku 2022 sanitka na lekci Plaváčku. Dcerka začínala plavat v jiné plavecké škole, se synem plavu v Plaváčku od jeho šesti měsíců. 

Na 3. lekci v roce 2022 jsme museli syna resuscitovat, příčina nebyla zřejmá. Lektorka zareagovala briskně, poskytla synkovi první pomoc, zatímco její kolegyně volala záchrannou službu. Vše trvalo velmi krátce a když přijela záchranná služba, syn byl při vědomí a komunikoval. Preventivně nás odvezli do nemocnice na pozorování a po 24 hodinách nás pustili. V noci za mnou přišla sloužící lékařka a zeptala se mě, jestli se do vody se synem vrátím, že bych měla, protože mu nemůžu udělat to, že bude limitovaný a vyčleněný, když nebude umět plavat nebo se bude bát vody. Uvědomila jsem si, že má pravdu a jestli se do vody co nejdříve nevrátíme, už se nevrátíme vůbec. 

Od Plaváčku se mi dostalo ohromné podpory, několikrát mi volala naše lektorka, aby se zeptala, jak nám je, jak se cítíme, rozebrala, co se stalo. Využila jsem nabídky individuální lekce se zakladatelkou Plaváčku, a tak jsem se poznala s Blankou Kolářovou Sudíkovou. Pomohla mi vše překonat a do vody se vrátit, doplavali jsme se synkem kurz a zapsali se do dalšího a pokračujeme dodnes. Já se začala zaškolovat, nyní jsem ve výcviku a chci se stát instruktorkou plavání. 

Jsem neskutečně ráda, že jsem součástí Plaváčku. A co můj synek? Ten dnes v necelých 3 letech umí bez veškerých pomůcek přeplavat bazén na šířku, umí si přidechnout, splývat na zádech, potopit se na dno, je neuvěřitelné, co děti ve vodě dokážou, když jim dáte šanci. Syn začal vodu milovat, dnes ho z bazénu nemůžu dostat a největší jeho legrace je skákat šipky do tunelu a proplavat jím. 

Tehdejší záležitost byla pro mě velká lekce, která mě naučila víc pozorovat a respektovat svoje děti. Zároveň ale děkuji sama sobě, že jsem tenkrát před tím neutekla a do vody se s oběma dětmi vrátila. Dcerku jsem později do Plaváčku také přihlásila a za jeden kurz udělala neskutečný pokrok. Všichni máme možnost volby, jakou plaveckou školu zvolíme, a já bych neměnila. 

Nemyslím si, že je potřeba se snažit někoho zničit za to, že dělá věci jinak než je hlavní proud. Navíc hlavní slovo má vždycky rodič a vždy může říct ne a nezažila jsem, že by lektorky nerespektovaly přání rodiče. Také se musím zásadně ohradit proti tomu, že by lektorky neposkytly první pomoc a nevolaly záchrannou službu nebo se snažily zamést něco pod koberec. Po tom, co se stalo, lektorky otevřeně komunikovaly se zbytkem naší skupiny a podávaly informace, co se stalo a jak na tom jsme. Každé 2 roky prochází všechny instruktorky školením první pomoci. 

Rozhodně není běžné, že by do Plaváčku jezdily sanitky jak na běžícím pásu, jak se podle některých diskuzí zdá, nehody se mohou stát všude, o tom vím jako lékařka své, sanitky jezdí i do školek, škol. Plaváček pomohl mnoha lidem, pracuje i s handicapovanými dětmi, kterým leckdy mění život. Pocit, že vaše dítě ví, co má dělat, když spadne do vody, že nezačne panikařit, ale začne plavat, vám dává neskutečný klid a důvěru ve vaše děti. 

Společné plavání a potápění pomáhá rodiči s dítětem se na sebe napojit a vzájemně se vnímat, překonávat společně překážky a ukázat dětem, že jim jsme průvodci i v nekomfortních situacích, a že i ty budou muset v životě řešit a překonávat. 

Já musím Plaváčku poděkovat za vše, co nám dal a jaké cesty nám ukázal a přeji každému, aby si našel svou cestu, která je právě pro něj a respektoval, že volba někoho jiného může být odlišná.”

 

Tolik vyjádření jedné maminky. Druhý případ nebudeme komentovat v detailu z důvodu ochrany soukromí rodičů i děťátka. S jejich svolením můžeme sdělit, že se opět nejednalo o pochybení lektorky, došlo ke včasné pomoci a už za 14 dní pokračovalo děťátko s rodiči v našem kurzu, kurz dokončili a prošli dalšími dvěma navazujícími kurzy pro starší děti.

Trváme na tom, že ke zdravotnímu problému s nutností přivolat záchrannou službu může dojít při jakékoliv aktivitě s dětmi pod sebelepším profesionálním vedením. V obou případech nešlo o tonutí, ani o zástavu srdce, ale o problém v krku se zapadlým jazykem. Naši lektoři jsou pravidelně školeni v poskytování první pomoci, aby případně mohli včas, správně a profesionálně pomoci v nenadálé krizové situaci. A to se v obou případech stalo. Zpětně ještě takto veřejně děkujeme lektorkám, které tehdy zasáhly naprosto profesionálně.